Pozostałe komponenty

Kwasy rzepakowe – są produktem ubocznym w procesie rafinacji oleju rzepakowego. Doskonale nadają się jako dodatek do pasz dla zwierząt. W dodatkach paszowych dla szybo rosnących zwierząt zwiększają przede wszystkim koncentrację energii oraz poprawiają smakowitość pasz. Są źródłem witamin w nich rozpuszczalnych (A, D i E) jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Tłuszcze zwierzęce kategorii 3 – mają szerokie zastosowanie jako składnik pasz dla zwierząt hodowlanych, futerkowych i domowych. Tłuszcze to najbardziej skoncentrowana forma energii pochodząca z pożywienia.  Są źródłem kwasów tłuszczowych niezbędnych w diecie zwierząt.

Hemoglobina – suszone krwinki czerwone jako doskonały surowiec o bardzo wysokiej zawartości białka przy zachowaniu wysokiej 90% strawności. Stosuje się do mieszanek paszowych dla drobiu i trzody chlewnej. Energia metaboliczna 3035kcal.

Śruta sojowa – to najbardziej wartościowy, popularny i istotny komponent roślinny pasz dla zwierząt hodowlanych różnych gatunków. Powstaje z odtłuszczonych metodą ekstrakcyjną nasion soi za pomocą rozpuszczalników organicznych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka ogólnego 40 – 49%. Białko soi jest łatwo przyswajalne, zawartość aminokwasów egzogennych korzystnie wpływa na wzrost, produkcję i rozwój zwierząt. Śruta sojowa jest bogatym źródłem Witaminy B1, B2, B3 oraz wysoko przyswajalnej biotyny B7. Dodatkowo zawiera genisteinę oraz fito estrogeny, które łagodzą zaburzenia hormonalne.

Śruta słonecznikowa – komponent do pasz powstający po wytłoczeniu oleju z częściowo łuskanych lub nie łuskanych nasion słonecznika. Dobrej jakości śruta słonecznikowa zawiera białka surowego na poziomie 38 – 39%, włókna surowego około 16%, przy stosunkowo niskiej zawartości oleju w granicach 2%. Świetnie sprawdza się w paszach dla bydła, gęsi Orach loch i niosek, które powinny dostawać większą ilość włókna w paszach, aby zapobiec ich zatuczeniu.

Makuch sojowy – białkowy komponent otrzymywany jako produkt odpadkowy przy wytłaczaniu oleju z soi. Zawiera znaczną ilość aminokwasów siarkowych, w tym metioniny i cysteiny. Ze względu na stosunkowo niską zawartość włókna surowego ma wysoką wartość energetyczną i jest doskonałą łatwostrawną paszą dla wszystkich gatunków zwierząt.

Kwaśny węglan sodu – niedobór sodu zmniejsza wykorzystanie białka i energii z paszy. Powoduje zahamowanie wzrostu zwierząt, a u niosek obniża nieśność. Szybko neutralizuje niskie PH treści żwacza, co powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia kwaśnicy.

Drożdże paszowe 50% BO – stosuje się do produkcji mieszanki paszowej a także jako dodatek do porcji paszowych dla bydła i drobiu. Polecane jako proteinowy dodatek do pasz, zawierający biologicznie aktywne substancje pochodzenia mikrobiologicznego i roślinnego: proteinę, aminokwasy, witaminy, enzymy, mikro i makroelementy.

Tłuszcz sypki MONOFAT – tłuszcz roślinny w proszku jest suchym, sypkim, granulowanym produktem o jasnozielonym kolorze i przyjemnym oliwkowym smaku i zapachu. MONOFAT jest wykonany w 100% z oliwy, co oznacza miską zawartość kwasu palmitynowego. Powoduje to zwiększenie pojemności absorpcyjnej i większą strawność. Jest stosowany do pasz jako źródło energii dla zwierząt monogastrycznych.

Białko ziemniaczane – wysokowartościowy komponent paszowy dla zwierząt hodowlanych. Charakteryzuje się wysoką strawnością oraz zawartością czystego białka – 70%. Otrzymywane jest z soku komórkowego ziemniaka.